14 Temmuz 2010 Çarşamba

Hayal Tacirleri 15 Temmuz 2010

Konu: Anayasa değişiklikleri, mahkeme kararı, referandum tartışmaları

Konuk: Doç. Dr. Sultan Uzeltürk, Yeditepe Üni. Hukuk Fak.

Gündem:
1. Catherine Ashton ve Stefan Füle’nin katılımıyla Türkiye-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog toplantısı 13 Temmuz’da yapıldı. Türkiye’nin üyelik perspektifi teyit edilirken dış politikada oynadığı önemli rol vurgulandı.
a. Diyalogun güçlendirilmesi
b. Enerji ve çevre politikalarında işbirliği
c. Siyasi kriterler
2. 8 Temmuz tarihinde İngiltere’nin yeni dışişleri bakanı William Hague ile Ahmet Davutoğlu bir araya geldiler. Almanya ve Fransa’ya kızgın Türklerin AB’den uzaklaştığına dikkat çeken Hague, İngiltere’nin Türkiye’nin üyeliğini desteklediğini belirtti.
3. Belçika ve İspanya’yı takip eden Fransa burka yasağı konusunda “önemli” bir adım attı. Meclis, 1’e karşı 335 oyla tasarıyı kabul etti. Sosyalistler oylamaya katılmazken kazanan demokrasi ve cumhuriyet oldu.
4. Fransa ayrıca sözde Ermeni soykırımını reddedenlere para ve hapis cezası verilmesine ilişkin tasarıyı yeniden meclis gündemine taşıdı.
5. Emeklilik reformu ve l’oreal skandalı Sarkozy’ye verilen desteği yüzde 32’ler seviyesine düşürdü.
6. Slovakya’nın AB tarafından kabul edilen ekonomik kurtarma planına dâhil olması için diğer üye devletlerin baskıları devam ediyor.
7. Türkiye ile Sırbistan arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırılıyor.
8. Cari açık, ekonomide toparlanma ve emtia fiyatlarına bağlı yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 236 artarak 17.4 milyar dolara yükseldi.
9. Komisyon’un GDO’lu ürünlerin üretimine ilişkin yeni bir kararı var. Komisyoner değişimi, biyosfer, çeşitlilik, vs.
10. Estonya 1 Ocak 2011’de Avro’ya geçiyor. 1 Avro=15,64 Kron olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder